Recepten

Delen

AARDAPPELGRATIN

Boekweitpannenkoeken

INGREDIËNTEN

  • 150 g gemalen kaas (MinusL lactosevrije kaas)
  • Indien melkvrij (Wilmersburger gemalen kaas)
  • 1 klontje boter (Alsan boter)
  • 800 g aardappelen (vastkokend)
  • 2 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 teentjes look
  • 1 takje rozemarijn
  • 4 dl room (Schlagfix ongezoete room)
  • 4 dl melk (MinusL lactosevrije melk)
  • indien melkvrij: gebruik plantaardige melk zoals havermelk of rijstmelk
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat

TIP: Bovenstaande producten zijn allemaal verkrijgbaar in onze winkels in Houthalen en Sint-Truiden!

    METHODE

    1. Neem een kookpot en giet er de melk en de room in, breng aan de kook.
    2. Voeg de rozemarijn, de gehakte teentjes look, de laurier en de tijm toe. Kruid het mengsel met voldoende peper, een snuifje zout en nootmuskaat.
    3. Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes van ongeveer 3 millimeter.
    4. Verwarm de oven op 160 graden.
    5. Smelt een klontje boter en smeer hiermee de binnenkant van een ovenschaal in.
    6. TIP: Je kan ook plantaardige olie gebruiken zoals olijfolie of zonnebloemolie.
    7. Schik de aardappelschijfjes in de ovenschaal en leg ze over elkaar. Werk in lagen, tot dat de schaal voor 2/3 gevuld is.
    8. Schenk het hete mengsel van melk en room over de aardappelschijfjes tot ze onderstaan.
    9. Strooi ten slotte een laag gemalen kaas over de bereiding.
    10. Plaats de schaal in de oven en laat zo een 30 minuten garen tot er een goudbruin korstje op ligt.
    11. Controleer de gaarheid van de aardappelen door er met een mesje in te prikken.
    12. Serveer de aardappelgratin direct uit de oven.

    Smakelijk!

    Oudere artikelen Nieuwere artikelen