AARDAPPELGRATIN
INGREDIËNTEN
- 150 g gemalen kaas (MinusL lactosevrije kaas)
- Indien melkvrij (Wilmersburger gemalen kaas)
- 1 klontje boter (Alsan boter)
- 800 g aardappelen (vastkokend)
- 2 takjes tijm
- 2 blaadjes laurier
- 2 teentjes look
- 1 takje rozemarijn
- 4 dl room (Schlagfix ongezoete room)
- 4 dl melk (MinusL lactosevrije melk)
- indien melkvrij: gebruik plantaardige melk zoals havermelk of rijstmelk
- Peper
- Zout
- Nootmuskaat
TIP: Bovenstaande producten zijn allemaal verkrijgbaar in onze winkels in Houthalen en Sint-Truiden!
METHODE
- Neem een kookpot en giet er de melk en de room in, breng aan de kook.
- Voeg de rozemarijn, de gehakte teentjes look, de laurier en de tijm toe. Kruid het mengsel met voldoende peper, een snuifje zout en nootmuskaat.
- Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes van ongeveer 3 millimeter.
- Verwarm de oven op 160 graden.
- Smelt een klontje boter en smeer hiermee de binnenkant van een ovenschaal in.
- TIP: Je kan ook plantaardige olie gebruiken zoals olijfolie of zonnebloemolie.
- Schik de aardappelschijfjes in de ovenschaal en leg ze over elkaar. Werk in lagen, tot dat de schaal voor 2/3 gevuld is.
- Schenk het hete mengsel van melk en room over de aardappelschijfjes tot ze onderstaan.
- Strooi ten slotte een laag gemalen kaas over de bereiding.
- Plaats de schaal in de oven en laat zo een 30 minuten garen tot er een goudbruin korstje op ligt.
- Controleer de gaarheid van de aardappelen door er met een mesje in te prikken.
- Serveer de aardappelgratin direct uit de oven.