Recepten

Delen

DIPSAUZEN

  • 0 commentaren

Met deze zomerse temperaturen is het heerlijk om gezellig te barbecueën, te aperitieven of gewoon te genieten van een lekker hapje samen. Maar wat met al die kant-en-klare dips en sausjes? Deze zijn lang niet allemaal geschikt voor personen met allergieën of intoleranties.

SENZA geeft jullie graag wat inspiratie om zelf heerlijke dipsausjes te maken, geschikt voor iedere gelegenheid. Geef met een gerust hart die gezellige barbecue of dat leuke feestje! Hieronder staan 3 heerlijke dipsauzen, lactosevrij of helemaal veganistisch, om te serveren als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd, bij het aperitief of als snack! Je kan er eindeloos mee variëren. 

VEGAN KAASSAUS

Glutenvrij, tarwevrij, lactosevrij, melkvrij, sojavrij en eivrij

Kaassaus

INGREDIËNTEN

  • 300 gram geschilde aardappel
  • 1 middelgrote wortel
  • 200 ml ongezoete havermelk of amandelmelk (The bridge Havermelk, Lima Havermelk, Ecomil Amandelmelk)
  • 1 snuifje zout en peper
  • 5 eetlepels gistvlokken (VEGAL gistvlokken)
  • 2 theelepels mosterd
  • 100 tot 200 ml water (afhankelijk van de sterkte van de blender en de gewenste dikte van de saus)
  • 50 gram geweekte cashewnoten (laat ten minste 2 uur weken)
  • Smaakmakers naar keuze: knoflookpoeder, ui poeder, paprikapoeder, kurkuma en/of bouillonpoeder.
      METHODE
      1. Snijd de aardappel en wortel in blokjes en kook ze gaar.
      2. Doe ze in een blender en voeg de overige ingrediënten toe. Blend op hoge snelheid.
      3. Voeg zo nodig water toe om de blender te doen draaien.
      4. Voeg de kruiden naar eigen smaak en voorkeur toe. 

          TIP Ideaal bij pasta, brood of nacho’s.



          LACTOSEVRIJE KAASDIP

          Glutenvrij, tarwevrij, lactosevrij, sojavrij, eivrij en notenvrijKaasdip

          INGREDIËNTEN

          • 1 kleine ui
          • 50 gram lactosevrije zachte boter (MinusL boter)
          • 200 gram geraspte lactosevrije Emmentaler (MinusL Emmentaler geraspt)
          • 100 gram lactosevrije roomkaas (MinusL roomkaas)
          • ½ theelepels paprikapoeder
          • 1 snuifje komijn
          • Zout en peper
            METHODE
            1. Pel de ui en hak in fijne stukjes
            2. Neem een kom en roer daarin de boter romig met een vork
            3. Voeg de geraspte Emmentaler, roomkaas, gehakte uitjes, paprikapoeder en komijn toe en roer tot je een romig geheel krijgt.
            4. Breng verder op smaak met peper en zout.

              TIP Heerlijk op een toastje, stokbrood of bij rauwkost!



              LACTOSEVRIJE TZATZIKI

              Glutenvrij, tarwevrij, lactosevrij, sojavrij, eivrij en notenvrijTzatziki

              INGREDIËNTEN

              • 1 snuifje zout
              • 1 snuifje cayennepeper
              • 1 teentje knoflook
              • 1 komkommer
              • 250 gram lactosevrije Griekse yoghurt (MinusL Griekse yoghurt)
                METHODE
                1. Schil de komkommer en snijd de top en steelstukjes weg.
                2. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en haal de pitjes weg.
                3. Neem een grove rasp en rasp de komkommer in een mengschaal.
                4. Leg de stukjes komkommer in een schone keukenhanddoek en wring het vocht er zo veel mogelijk uit. Doe de droge stukjes vruchtvlees terug in de mengkom.
                5. Pel de look en plet goed. Doe de geplette look bij de komkommer en voeg ook de Griekse yoghurt toe.
                6. Voeg naar eigen smaak de cayennepeper en het zout toe. Roer alles goed door elkaar tot je een frisse en romige tzatziki krijgt.

                  TIP Heerlijk als bijgerecht bij de maaltijd, bij de barbecue of bij stokbrood.

                  Oudere artikelen Nieuwere artikelen