Recepten

Delen

Entrecotereepjes met jus van bier, aardappelpuree en gekaramelliseerde pastinaak

Entrecotereepjes

INGREDIËNTEN

  • 400 gram pastinaak
  • 300 gram sjalotten
  • 50 gram ongezouten margarine (Eden margarine)
  • 3 el appelstroop
  • 25 gram verse bieslook
  • 6 takjes verse tijm
  • 4 entrecotes (op kamertemperatuur)
  • 2 kruidnagels
  • 300 ml Brunehaut blond bier

Ingrediënten aardappelpuree:

METHODE
  1. Schil de pastinaak en snijd in stukken van ongeveer 4 cm en vervolgens nog eens doormidden. Snijd ook de sjalotten in stukken.
  2. Neem een pan en verhit hierin 25 gram boter. Bak de sjalot en pastinaak ongeveer 20 minuten op een laag vuur.
  3. Voeg na 10 minuten 1 eetlepel appelstroop toe en roer regelmatig op middelmatig vuur zodat de stroop goed kan karamelliseren.
  4. Snijd de bieslook fijn en voeg toe.
  5. Neem een grote pan en verhit hierin 25 gram boter.
  6. Bestrooi de entrecotes met peper en zout en bak 3 minuten kort rosé. Keer ze halverwege 1 keer om.
  7. Neem het vlees uit de pan en laat op een bord ongeveer 10 minuten rusten, afgedekt met aluminiumfolie. Bewaar het bakvet in de pan.
  8. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook ze gaar in water met zout.
  9. Giet de aardappelen af en laat ze in de kookpan op een laag vuur nog 2 minuten droog koken.
  10. Verwarm ondertussen de havermelk in een kleine steelpan op een laag vuur (laat niet koken).
  11. Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper. Voeg de melk en de boter toe en roer luchtig door met een garde tot de boter helemaal gesmolten is.
  12. Breng de puree op smaak met nootmuskaat en eventueel zout en peper.
    • Tip: breng de aardappelpuree extra op smaak door er wat geraspte kaas aan toe te voegen. Dit kan met de geraspte kaas van MinusL (NIET MELKVRIJ) of Wilmersburger.
  13. Voeg nu de blaadjes van de verse tijm en de kruidnagels toe aan het overgebleven bakvet van het vlees. Bak dit mengsel ongeveer 2 minuten op laag vuur.
  14. Blus af met het bier en 2 eetlepels appelstroop. Breng aan de kook.
  15. Zet het vuur vervolgens opnieuw laag en laat inkoken. Breng ondertussen op smaak met peper en zout. Neem de kruidnagels weg.
  16. Serveer de entrecote in fijne reepjes samen met de puree, pastinaak en de jus.

      Smakelijk!

      Tip: Geen tijd meer voor de aardappelpuree? Geen probleem, je kan ook gewoon aardappelkroketten of pommes Duchesse bij het gerecht serveren. Gemakkelijk en lekker!

      (Aviko aardappelkroketten OPGELET: NIET MELKVRIJ) of (Aviko pommes Duchesse)

      Oudere artikelen Nieuwere artikelen