Recepten

Delen

Kerstmenu

  • 0 commentaren

Voorgerecht: Groentenrolletjes met Vietnamese dipsaus

Hoofdgerecht: Varkenshaasje met cranberrysaus

Dessert: Chocomousse

Voor bij de koffie: Peperkoekenmannetje (Gingerbread Man)

 

    VOORGERECHT

    Groentenrolletjes met Vietnamese dipsaus

    Glutenvrij, tarwevrij, lactosevrij, melkvrij, eivrij en notenvrij

    Ingrediënten (voor 4 personen)

    • 8 rijstvellen
    • 1 handvol sla
    • 2 wortelen, geraspt
    • 1 rode biet geraspt
    • ½ rijpe avocado
    • Handvol gehakte koriander

    Ingrediënten dipsaus:

    • ½ rode peper
    • 3 el tamari
    • 2 tl appelazijn
    • 1 tl honing
    • 2 el warm water

    Tip: Met de vulling kan je eindeloos variëren! Gebruik bijvoorbeeld gegrilde groenten of rijstnoedels

      Bereiding rolletjes:

      1. Week de rijstvellen heel kort in lauw water tot ze zacht worden. Leg de rijstvellen voorzichtig op een natte keukenhanddoek.
      2. Leg in het midden van het rijstvel een beetje sla. Zorg ervoor dat je wat plaats overlaat aan beide zijden.
      3. Leg de andere ingrediënten op de sla en vouw beide zijden van de rol over de vulling. Rol de zijkanten van het rijstvel naar binnen zodat er niets kan uitvallen.
      4. Je kan de rijstvellen koud eten maar je kan ze ook even aanbakken in een pan.
      5. Zet een grote pan met een beetje olijfolie op het vuur en wacht tot deze heet is. Bak de rijstvellen kort aan aan beide zijden.
      6. Laat het afkoelen en snij de rolletjes in twee. 

      Tip: voor een mooi resultaat is het belangrijk om de groenten in fijne julienne te snijden. Dit kost wat extra moeite, maar levert een mooi resultaat op!

       Bereiding dip:

      1. Haal de zaadlijstjes uit de peper en snij de peper in kleine stukjes.
      2. Meng de stukjes peper samen met de andere ingrediënten voor de dip met een vork in een kommetje.
      3. Goed mengen.
      4. Serveer samen met de groenten rolletjes.


      HOOFDGERECHT

      Varkenshaasje met cranberrysaus

      Glutenvrij, tarwevrij, lactosevrij, melkvrij, eivrij en sojavrij.

      Ingrediënten (voor 4 personen):

      • 450 gram varkenshaas
      • 4 teentjes knoflook
      • 2 el mosterd
      • Olijfolie
      • 3 citroenen
      • 2 takjes rozemarijn
      • Zout en peper

      Ingrediënten saus:

      Bereiding vlees:
      1. Maak eerst de marinade. Hak de teentjes knoflook in grove stukken en pers de citroenen. Bewaar de schil van de citroen.
      2. Meng het citroensap, de schil, knoflook en mosterd door elkaar en voeg langzaam de olijfolie toe, terwijl je het met een vork mengt.
      3. Leg de varkenshaas en de takjes rozemarijn in een hersluitbare plastiek zak. Doe de marinade ook in de zak en voeg wat peper toe.
      4. Zorg dat de varkenshaas volledig bedekt is met de marinade en knijp de lucht uit de zak. Laat de marinade minstens 6 uur in de koelkast rusten.
      5. Verwarm de oven op 220° C.
      6. Haal de varkenshaas uit de plastiek zak en bestrooi deze met peper en zout.
      7. Verwarm 4 el olijfolie in een pan. Bak alle kanten van de varkenshaas aan totdat ze goudbruin zijn.
      8. Zet het vlees in een ovenschaal in de oven en laat het 20 minuten bakken.
      9. Haal de varkenshaas uit de oven en laat het vlees 10 minuten onder aluminiumfolie afkoelen.

      Tip: maak de marinade ’s morgens vroeg of de dag ervoor!

      Bereiding saus:

      1. Hak de sjalot fijn.
      2. Smelt de boter op het vuur en voeg de sjalot toe. Roer gedurende 3 minuten.
      3. Voeg de rest van de ingrediënten toe.
      4. Kook de saus op middelhoog vuur totdat het mengsel dikker wordt.
      5. Na ongeveer 15 tot 20 minuten haal je de saus van het vuur.

        Aardappelgerechten passen zeer goed samen met dit hoofdgerecht. We geven je hieronder alvast een beetje inspiratie. 

        Pompoen- aardappelpuree

        Glutenvrij, tarwevrij, lactosevrij, melkvrij, eivrij, sojavrij en notenvrij.

        Ingrediënten (voor 4 personen):

        • 400 gram aardappelen
        • 400 gram flespompoen
        • Melk naar keuze (Opgelet: de melk van MinusL is NIET melkvrij.)
        • Klontje boter
        • Nootmuskaat
        • Peper en zout 

        Bereiding:

        1. Schil en snijd de aardappelen en de pompoen in blokjes.
        2. Kook ze samen gaar in een kookpot met gezouten water.
        3. Giet de aardappelen en pompoen af en stamp ze fijn met een pureestamper. Voeg een scheutje melk en een klontje boter toe. Roer door tot er een gladde puree ontstaat.
        4. Breng de puree op smaak met wat nootmuskaat, peper en zout.

        Tip: Breng de aardappel- en pompoenpuree extra op smaak door er wat geraspte kaas aan toe te voegen! Dit kan met Wilmersburger gemalen kaas of met MinusL geraspte kaas

        Je kan natuurlijk ook gewoon aardappelkroketten of pommes duchesse bij het hoofdgerecht serveren. Gemakkelijk en lekker! 



        DESSERT

        Chocomousse

        Glutenvrij, tarwevrij, lactosevrij, melkvrij, eivrij en sojavrij.

        Ingrediënten:

        • 100 gram boter 
        • 200 gram chocolade
        • 4 gram blaadjes gelatine
        • 50 gram poedersuiker
        • 100 ml room voor bij de chocolade 
        • 400 ml room om stijf te kloppen 

        Bereiding:

        1. Snij de boter in stukken en hak de chocolade fijn, doe deze samen in een sauspan met dikke bodem. Zet de pan op het kleinste vuur en blijf roeren tot de chocolade en de boter helemaal gesmolten zijn.
        2. Neem de pan van het vuur en voeg er de 100 ml room aan toe. Roer dit goed door elkaar.
        3. In een aparte kom, voeg de 50 gram poedersuiker bij de 400 ml koude room en klop stijf met een elektrische mixer. Opgelet: zorg ervoor dat de room koud genoeg is!
        4. Week de blaadjes gelatine in koud water tot ze slap worden. Haal ze uit het water en knijp het overtollige water eruit. Voeg de gelatine bij de gesmolten chocolade en roer tot de gelatine volledig opgelost is.
        5. Laat de chocolade afkoelen tot op kamertemperatuur (belangrijk!).
        6. Giet de pan met de chocolade bij de opgeklopte room.
        7. Roer de chocolade door de room met een spatel tot het mengsel een lichtbruine kleur krijgt. Opgelet: blijf niet te lang verder roeren.

        Zet de chocolademousse onmiddellijk in de ijskast en wacht minstens 1 uur alvorens te serveren.

        VOOR BIJ DE KOFFIE

        Peperkoekenmannetje (Gingerbread Man)

        Glutenvrij, tarwevrij, lactosevrij, melkvrij en sojavrij. Zonder geraffineerde suikers.

        Ingrediënten (voor 10 koekjes):

        Bereiding:

        1. Verwijder de pitten van de dadels en doe ze samen met de rijstsiroop, ei en gesmolten kokosolie in de keukenmachine. Mix alles tot een fijne vloeibare massa.
        2. Doe vervolgens het meel, de kruiden en de baking soda in een andere kom en meng alles door elkaar.
        3. Schenk het vloeibare mengsel bij de droge ingrediënten en meng alles nogmaals door elkaar. Het deeg moet plakkerig zijn.
        4. Maak twee kleine ballen van het deeg en laat het een uur rusten in de koelkast.
        5. Verwarm de oven op 180° C.
        6. Rol het deeg uit op een vlak oppervlak dat met bloem is bestrooid. Maak de lap deeg ongeveer 3 mm dik.
        7. Steek de koekjes uit met een uitsteker (gebruik een peperkoekenman-vorm).
        8. Leg de koekjes op een bakplaat, ongeveer 2,5 centimeter van elkaar. Bak de koekjes ongeveer 12 minuten. De koekjes zijn goed wanneer de randjes bruin beginnen te worden. Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op de bakplaat.
        9. Bewaar de koekjes in een luchtdichte trommel. Ze blijven ongeveer 4 dagen vers.

        Tip: je kan de koekjes als ze afgekoeld zijn eventueel nog versieren!

        Oudere artikelen Nieuwere artikelen