Recepten

Delen

STOOFVLEES MET FRIETJES

Friet met stoofvlees

Het is de grootste klassieker uit de Vlaamse keuken: stoofvlees met frietjes. De bereiding vraagt wat tijd, maar het is absoluut de moeite waard. Een heerlijk verwarmend gerecht dat altijd smaakt!

INGREDIËNTEN (4 personen)

  • 1 kg rundsblokjes
  • 2 grote uien
  • Peper en zout
  • 2 flesjes glutenvrij bier (Brunehaut Triple / ’t Slaapmutske)
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 takjes tijm
  • 1 kruidnagel
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 1 glutenvrije boterham (Schär meesterbakkerbrood)
  • 2 eetlepels mosterd
  • Scheutje azijn
  • 1 kg aardappelen
  • Mayonaise
    • Indien eivrij: Rice&Rice mayorice original
  • 2 klontjes plantaardige boter (Eden wedena extra)

    METHODE

    Stoofvlees

    1.  Pel de uien en snipper ze in grove stukken.
    2. Verhit een grote stoofpot en smelt er een klontje boter in. Stoof hierin de uien op een matig vuur. Zorg ervoor dat de uien niet bruin bakken.
    3. Verhit een braadpan op matig vuur en smelt er een klontje boter in.
    4. Bak de stukken vlees in de braadpan tot ze een goudbruine kleur krijgen. Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper en zout.
    5. Doe de stukken vlees nu in de stoofpot met de uien. Bewaar de braadpan met de aanbaksels en doe daarin het bier. Roer al de aanbaksels los terwijl het bier aan de kook gebracht wordt.
    6. Van zodra het bier kookt, giet je alles in de stoofpot.
    7. Bind de blaadjes laurier en takjes tijm samen met een keukentouw. Laat het kruidentuiltje meestoven in de stoofpot.
    8. Voeg de kruidnagel toe en de appelstroop.
    9. Besmeer het brood royaal met de mosterd en leg de boterham in de pot, met de besmeerde zijde naar onder.
    10. Laat het stoofvlees anderhalf uur tot 3 uur lang sudderen op een zacht vuur. Plaats geen deksel op de pot. Roer af en toe eens in de pot en controleer of het vlees voldoende gaar is.
    11. Pas van zodra de stoofvleessaus de gewenste dikte heeft, plaats je het deksel op de pot.
    12. Werk het stoofvlees af met een klein scheutje azijn en roer goed.
    13. Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe.

    Frieten

    1. Schil de aardappelen en snij ze met de hand in gelijkvormige frieten. Spoel de aardappelen niet af, want dan spoel je het zetmeel eraf.
    2. Verhit het frietvet op 140°C.
    3. Bak de frieten een eerste keer, maar laat ze nog niet kleuren.
    4. Laat de frietjes koud worden in een schaaltje met wat keukenpapier.
    5. Verhit het frietvet vervolgens tot 180°C.
    6. Bak de koude frieten nu goudbruin en knapperig.
    7. Giet de frieten opnieuw in een schaal met keukenpapier, zodat ze even kunnen uitlekken. Strooi er naar smaak wat zout over.
    8. Serveer de frietjes samen met een portie stoofvlees en wat mayonaise.
      Smakelijk!
      Oudere artikelen Nieuwere artikelen