Recepten

Delen

VOL-AU-VENT

vol-au-vent

Het is één van de grootste klassiekers uit de Vlaamse keuken: vol-au-vent of koninginnenhapje. De bereiding vraagt wat tijd, maar het is absoluut de moeite waard! Heerlijk in combinatie met frietjes en een fris slaatje.

INGREDIËNTEN (4 personen)

      METHODE
      1. Breng de bouillon aan de kook en doe er de kip in. Laat ongeveer 20 à 30 minuten zachtjes gaarkoken. Houd de kip apart.

      2. Meng het kalfsgehakt met 1 eierdooier en wat paneermeel. Draai er kleine balletjes van.
      3. Laat de balletjes pocheren in de kippenbouillon tot ze komen bovendrijven (houd de balletjes ook apart).
      4. Stoof de champignons 2 minuten aan in een pan met boter of olie. Doe er het citroensap over.
      5. Laat de boter smelten in een pan, voeg de bloem toe en meng onder elkaar.
      6. Laat enkele minuten bakken zonder te kleuren.
      7. Neem nu de pan van het vuur af en giet er geleidelijk de bouillon over.
      8. Zet de pan terug op het vuur en breng al roerend aan de kook. Klop er met een garde door en laat koken tot je een mooie gladde saus hebt. Breng op smaak met peper en zout.
      9. Klop de andere eierdooier los in een kommetje en meng de room eronder. Doe er vervolgens een beetje van de saus bij en roer op.
      10. Haal de pan met de saus van het vuur en roer de eierdooier met room eronder.
        • OPGELET: mag niet meer koken, anders gaat de room schiften!
      11. Meng nu de blokjes kip, de gehaktballetjes en de champignons (samen met het bakvocht) onder de saus en warm nog even op (niet koken)
      12. Breng eventueel verder op smaak met peper, zout en/of citroensap.
      13. Haal de topjes van de bladerdeeggebakjes af en zet de gebakjes op een ovenplaat. Warm ze 10 minuten op in een voorverwarmde oven op 180 graden C.
        • OPGELET: zorg ervoor dat de gebakjes niet meer bevroren zijn voor ze in de oven gaan.
      14. Zet het gebakje op een bord en giet er de saus over. Zet het topje er terug op.
      15. Serveer samen met frietjes. 
      Smakelijk!
      Oudere artikelen